vineri, 19 februarie 2010

Cum sa-i “dezlipim” pe copii de calculator?

Jocurile pe calculator si cele video reprezinta o mare belea pe capul parintilor. Oricat ar fi ziua de mare si vacanta de lunga ele par sa nu le ajunga celor mici cand e vorba de joaca alaturi de prietenii imaginari.

Nu ar fi mare problema daca aceasta activitate prelungita mult peste limitele admise nu ar dauna grav sanatatii copiilor.
Cum ii  "dezlipim" pe copii de calculator?
Wikihow.com le ofera parintilor cateva ponturi despre cum pot fi cei mici desprinsi de jocurile pe calculator.

In primul rand, stabiliti foarte clar intre ce ore este permis accesul la calculator. In timpul scolii acest lucru va fi posibil numai dupa ce copilul isi face lectiile, deoarece altfel capacitatea sa de atentie si de concentrare va fi mult diminuata, iar calitatea temelor va avea de suferit.

Pregatiti-va de o adevarata batalie cu copilul dumneavoastra, care nu va accepta nici in ruptul capului sa renunte la o astfel de distractie grozava. Trebuie sa ramaneti insa ferm pe pozitie si sa ii explicati cu mult calm ca orice e prea mult strica.

Oferiti-i alte optiuni. Incurajati-l sa iasa afara la joaca, cu prietenii, mergeti cu el in parc, lasati-l sa iasa cu bicicleta si cu rolele, inscrieti-l la diverse cluburi sportive, de inot, tenis sau fotbal.

Tineti minte: baschetul este mult mai sanatos pentru cel care il practica decat pentru cel care il priveste la televizor.

Daca nu are inclinatii sportive ci mai mult artistice, puneti-i la dispozitie toate cele necesare pentru a si le pune in valoare.

Cumparati-i indeajuns de multe cutii de tempera, guase, acuarele si blocuri de desen daca vedeti ca ii place si poate sa deseneze frumos. Laudati-l si chiar expuneti-i cele mai bune lucrari pe un perete din casa.

Lasati-l sa isi faca prieteni in vecinatate si incurajati vizitele. Sigur ca exista riscul ca impreuna sa apeleze tot la jocurile pe calculator ca mijloc principal de distractie. Dar dumneavoastra puteti interveni si ii puteti stimula sa apeleze si la alte jocuri de grup: carti, remy, Monopoly sau jocuri in aer liber.

Feriti-va sa incurajati achizitionarea de jocuri noi de calculator sau video. Daca ii veti face un asemenea cadou de ziua lui, este clar ca cel mic nu va mai percepe aceasta activitate in exces ca pe un lucru nociv.

Nu exagerati. Nu ii interziceti in totalitate jocul pe calculator ci ingraditi-l. Explicati-i foarte clar copilului in ce fel ii afecteaza sanatatea si relatiile de prietenie cu ceilalti copii, si vorbiti-i despre dependenta de jocuri care conduce in cazuri extreme chiar la pierderea vietii ca urmare a epuizarii psihice.

Niciun comentariu: