vineri, 17 iunie 2011

Top 10 cele mai fericite locuri din lume!

Iata 10 locuri din lume unde punerea in practica a acestui lucru este ceva la ordinea zilei!

Vanuatu

Vanuatu

Multi oameni cand se gandesc la o viata fericita isi inchipuie un om care sta intr-un hamac la umbra unor palmieri, pe o plaja cu nisip alb, sub adierea brizei oceanului ale caror valuri se aud in zare. Asa ca nu este de mirare ca insula natiune Vanuatu din sudul Pacificului a fost votata in topul Happy Planet Index al New Economics Foundation, scrie Lonely Planet. Apa este aici ridicol de albastra si plina de viata, insula este luxurianta si verde cu un vulcan usor adormit, iar atmosfera este ideala pentru a explora zona.
Insa sentimentul de comunitate este cel care ii da fericirea acestei zone. Aici familiile extinse se aduna in mod regulat pentru sarbatorile traditionale, astfel, in Vanuatu mereu vei gasi o petrecere. Vizitati aceasta insula din aprilie-mai pana in octombrie, cand temperaturile sunt cuprinse intre 18 si 28 de grade. Festivalul terifiant Land Diving (bungee-jumpingul original) are loc in aprilie-mai.

Montreal, Quebec, Canada

Curat, primitor si foarte multicultura, Montreal este destul de fericit pe tot parcursul anului. Daca ajungi aici in iunie, vei observa ca orasul este cu adevarat hilar. Vara, in timpul celui mai mare festival de comedie din lume, rasetele cuprind orasul, atat in varianta aglo, cat si in cea francofona. Biletele la spectacole se vand foarte repede, chiar si pentru spectacolele mai putin cunoscute. Si chiar daca nu veti reusi sa obtineti un bilet la festival, tot veti putea chicoti, pentru ca in fiecare seara, cartierul latin est plin de artisti stradali, marionete si focuri de artificii fantezie.

Happy, Texas

Happy, Texas, USA

Bine ati venit in orasul auto-proclamat “fara de incruntare”. Micutul oras al Statului Stelei Singuratice, Happy, este de fapt o colectie dezamagitoare de silozuri si strazi drepte. Dar uita-te in afara orasului si vei vedea cele mai frumoase locuri din Texas, care cu siguranta iti vor smulge un zambet. Plimba-te pe jos sau cu o bicicleta printre pietrele rosiatice ale Canionului Palo Duro, al doilea cel mai mare din SUA; siopneaza bizonii si apusurile uimitoare de la mai putin cunoscutul Canion Caprock, sau cheltuie-ti dolarii “de vest salbatic” la Licitatia de animale Amarillo, o felie de viata americana pura. Licitatia are loc in fiecare marti, iar canioanele sunt propice de vizitat toamna si iarna, verile de aici fiind extrem de fierbinti.

Bhutan

Manastiri tinute pe stanci de firele de par ale ingerilor, penisuri gigant tencuite pe fiecare acasa, sosete argila ca rochie nationala si o lipsa totala de semafoare – ce nu este vesel in Bhutan? Intr-adevar, atat de jovial este Shangri-La din Himalaya, incat produsul de fericire bruta este aici o masura oficiala, o modalitate de a asigura ca modernizarea treptata a tarii (care este abia perceptibila) nu va deranja spiritualitatea ei budista. Stand intr-o trecatoare de pe cel mai inalt munte din lume, cu palcuri de zapada peste tot si steaguri de rugaciunea care flutura ca un public recunoscator, e dificil sa nu-ti pastrezi zambetul pe fata, nu-i asa?

Columbia

Fie ca este vorba de boabe de cafea sau de atmosfera carnavalului, Columbia este plina de spirit latin 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, de la coasta sa de la Caraibe pana la strazile din Bogota. In timp ce unii cred ca este ciudat ca o tara care este atat de chinuita de insurgente si de traficul de droguri ar putea sa se claseze a doua in Happy Planet Index, cei care au vizitat-o de curand spun ca aceasta tara a devenit mai sigura. Cat esti aici, participa la un meci de fotbal (acest sport este o obsesie nationala), la o serata dansata cu muzica autohtona, cumbia, sau la unul din multele festivaluri catolice, pentru a suprinde cea mai mare pasiunea a acestui popor galagios: religia.
Poti asculta cumbia la Baranquilla Carnival, insa evitati lunile octombrie si noiembrie, pentru ca sunt cele mai ploioase din an.

Wuyi Shan, China

Wuyi Shan, China

In ciuda numelui sau cuceritor, Tian XingYong Le (Templul Fericirii) este inconjurat de vanzatori de bautura si de un parc auto deloc romantic. Cu toate acestea, nu este de mirare ca templul este mereu vesel. Templul din zona accidentata din nordul provinciei Fujian sta intr-un taram de vai secrete stropit cu cascade si presarat cu pesteri misterioase. Folositi-va de treptele cioplite in piatra pentru a explora tufisurile de ceai si plantatiile de bambus care ajung la Pestera cu perdea de apa. Sau luati-o pe apa, simple barci de salvare dotate cu scaune de ratan va vor duce pe cursul raului Nine Twists, in timp ce ghidul va indica nisele vechi de 4.000 de ani care au fost sculptate in stanca. Cea mai buna zi pentru vizitat este miercurea. Atunci scapati de multimile de turisti. Excursiile cu barca pleaca din Xing Cun si dureaza o ora.

Malawi

Daca cauti zambete mari, neconditionate, indreapta-te spre Malawi, loc care este supranumit “inila calda a Africii”. In ciuda faptului ca traiesc intr-una din cele mai sarace tari din lume, oamenii din aceasta tara sunt renumiti pentru ospitalitatea pe care le-o ofera calatorilor. Aici veti fi acostat de zambete peste tot: de la pietele cu lemn sculptat din capitala Lilongwe, la tarmurile nisipoase ale lacului Malawi si pana la pasunile pline de elefanti ale Parcului National Liwonde. Pentru a face din aceasta fericire o strada cu doua sensuri, inscrieti-va intr-un proiect de voluntariat. Ajutandu-i putin pe localnici (85% din populatia acestei tari locuieste in case asezari traditionale), veti pune un zambet pe buzele tuturor.

Andorra

In cazul in care starea buna de sanatate este un indicator al fericirii oamenilor, atunci principatul dintre Franta si Spania zambeste cu siguranta foarte larg pentru ca locuitorii sau au cea mai mare speranta de viata din lume – 83,5 ani. Acest lucru se trage cu siguranta de la aerul pirineilor (altitudinea medie este aici 1.996 de metri) si de la distractiile campenesti: schi in timpul iernii, drumetii si ciclism in timpul verii. De asemenea, pacea mintii acestor locuitori este data si de pacea natiunii, pentru ca Andorra nu a mai fost intr-un razboi de 700 de ani. Si in final, mancarea: distrati-va la o borda construita din piatra pentru o farfurie cu ciuperci salbatice, pastrav de rau, carne de mistret crescut pe pasunile din zona si simtiti cum bunatatile organice va intineresc. Andorra nu are un aeroport, asa ca accesul se face din Toulouse, Perpignan sau Barcelona.

Hidakagawa, Wakayama, Japonia

Cand zeita Niutsuhime no Mikoto a dormit prea mult si a intarziat la o mare intalnire de kami (n.r. spiritele japoneze), celelalte 8 milioane de zeitati mai punctuale au ras de ea. Si astfel, s-a nascut o traditie: in fiecare an locuitorii din Hidakagawa, condusi de un clovn, ies pe strazile decorate. Ei agita clopote si striga catre multimile adunate “Warau! Warau!”(n.r. Radeti! Radeti!). Ca nise oite vesele, toata lumea este cuprinsa curand de ras, chicotele molipsitoare ajungand pana la altarul zeitei Niutsuhime. Si toate astea n-au absolut nimic de-a face cu vinul de orez.
Wakayama se afla inregiunea Kansai din Honshu; iar Festivalul Warai (n.r. Festivalul Rasului) are loc in luna octombrie.

Danemarca

Este oficial: Danemarca este cea mai fericita tara din lume. Aceasta tara castiga foarte mult gratie responsabilitatii scandinave si nu este greu de observat de ce: sandardele de viata sunt foarte ridicate. Mijloacele de transport in comun ajung la timp, casele de vacanta pe plajale de nisip fin sunt ceva la ordinea zilei, traseele pentru biciclete sunt multe si pot fi gasite in orase, paduri si zone umede, iar restaurantele servesc cateva dintre cele mai bune si mai proaspete feluri de mancare europene. Mergeti cu o croaziera pana la cafenele din Copenhaga, cu canoea printre fiordurile Iutlandei de Nord sau incercati unul dintre cele 11 trasee nationale pentru bicicleta si va veti da seama de ce zambesc asa de mult oamenii de aici. Din iunie pana in august vremea este foarte buna si au loc multe festivaluri in aer liber. Cel mai mare dintre acestea, Roskilde (www.roskilde-festival.dk) are loc la inceputul lunii iulie.

sursa: www.opiniatimisoarei.ro

Niciun comentariu: