marți, 23 noiembrie 2010

Secrete cu care vei face faţă bolilor din sezonul rece

1. Consumă legume la fiecare masă

Infecţiile respiratorii care se înmul­ţesc la venirea iernii pot fi prevenite printr-o alimentaţie echilibrată, bogată în fructe şi legume proaspete. Nelipsite de pe masa ta ar trebui să fie merele, portocalele şi lămâile, care împreună cu roşiile, gogo­şarii, ceapa, usturoiul şi ardeiul iute trebuie consumate zilnic, pentru întărirea sistemului imunitar.

2. Apără-ţi copilul de infecţii periculoase

Boala pneumococică este cea mai frecventă infecţie la copii, iar sim­p­tomele sale sunt foarte asemănătoare cu cele ale virozelor, in­clu­­zând şi febra. Ca să previi îmbolnăvirea puiului tău, vaccinează-l din timp cu un ser contra acestei a­fecţiuni. Dacă în alte ţări această injecţie este gratuită, la noi serul trebuie cumpărat din farmacii.

3. Imunizează-te cu seruri naturale

Poate nu ştiai, dar există vaccinuri homeopate care au efect dovedit în faţa afecţiunilor de sezon, precum virozele şi gripa. Aceste seruri sunt recomandate mai ales persoanelor care nu tolerează injec­ţiile clasice, fiind alergice la componentele acestora. Înainte de a opta pentru produsele naturale, con­sultă-ţi medicul de familie.

4. Ceaiurile de plante îţi dau energie

Nici o zi fără ceaiuri care să te hidrateze, să te încălzează şi să te învioreze! După fiecare ceaşcă savurată, vei vedea că vei fi plin(ă) de energie şi poftă de viaţă. Încearcă infuziile din fructe de pădure sau cele de ceai verde cu lămâie, iar dacă apreciezi mai mult plantele medicinale, apelează la brânduşa de toamnă, levănţică sau mentă.

5. Ia suplimente alimentare

Suplimentele sunt foarte practice şi îţi oferă exact ce alimentaţia ta zilnică nu poate acoperi. Alege comprimate care îţi asigură necesarul zilnic de vitamine esenţiale şi de minerale. Dacă vrei doar să îţi întăreşti imunitatea, cere farmacistului vitamina C şi urmează cu stric­­teţe indicaţiile de administrare.

6. Fă-ţi anual vaccinul antigripal

Vaccinarea se face toamna, înainte de venirea frigului, pentru a lăsa timp organismului să îşi creeze populaţia de anticorpi responsabilă cu protecţia antigripală. Bolnavii cronici, vârstnicii şi copiii se pot imuniza gratuit la medicul de familie, în timp ce alte persoane trebuie să cumpere serul din farmacii.

7. Mergi la un control medical de rutină

Dacă suferi de o afecţiune cronică, sfârşitul toamnei e momentul când trebuie să îi faci o vizită medicului tău. El îţi poate reco­man­da să repeţi anumite analize şi îţi poate schimba tratamentul, pentru ca organismul tău să facă faţă schimbărilor de temperatură şi de umiditate specifice venirii iernii.

8 .Gustările din timpul nopţii îţi distrug dinţii

Un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga arată că persoanele care mă­nâncă noaptea riscă să-şi distrugă dinţii. Studiul a fost realizat pe 2.200 de femei şi bărbaţi, dintre care 8% aveau prostul obicei de a se trezi în timpul nop­ţii pentru o gustare. Monitorizarea a arătat că după şase ani, cei care mâncau noaptea au avut mai multe probleme cu dantura şi au ajuns chiar să-şi piardă dinţii, spre deosebire de cei care nu şi-au întrerupt somnul pentru a face excursii la frigider.

9. Detoxifiere cu păpădie

Prescrisă ca tratament natural pentru hepatita C şi pentru anemie, păpă­dia mai are o mulţime de beneficii pentru sănătate. De exemplu, pentru că ajută la eliminarea toxinelor şi a sării în exces, e indicată în detoxificarea ficatului şi buna func­ţionare a sistemului digestiv. Acţio­nează ca diuretic, dar, toto­dată, tratează şi diareea, pentru că are proprietăţi antibacteriene.

10. Lactatele te ajută să ai un păr frumos

Proteinele din lactate sunt foarte importante pentru creşterea pă­rului. Benefice pentru podoaba ca­pilară sunt şi vitamina C, care e e­sen­ţială pentru structura firului de păr, cerealele integrale, bogate în fibre, carnea, pentru că are proteine, fier şi zinc, şi apa, care favori­zează transportul nutrienţilor în organism şi întă­reşte firul de păr.

11. Vinetele scad colesterolul

Sărace în calorii (doar 27 la 100 de grame) şi bo­­­gate în vitamine, vinetele blochează formarea radicalilor liberi şi reduc nivelul de colesterol rău din sânge. Sunt o sursă ex­ce­lentă de acid folic, calciu, magneziu, zinc, fosfor, fier şi potasiu, vitamina C şi vitamina B9. Au efect laxativ, ca urmare a fibrelor pe care le conţin, şi stimulează activitatea ficatului şi a pancreasului.

12. Prunele sunt antidepresive

Renumite ca laxativ natural, prunele au şi un puternic efect tonic asupra celulelor nervoase, ca urmare a concentraţiei crescute de vitamine din gama B. Sunt recomandate în perioadele de conva­les­­cenţă şi pentru combaterea depresiei. Prunele mai au capacitatea de proteja împo­triva cataractei, într-o măsură mult mai mare decât o pot face alte fructe şi legume. În plus, nu sunt o ame­nin­ţare pentru siluetă, fiindcă au puţine calorii: o prună = 35 de calorii.

13. Scapă de răul de maşină cu ghimbir

Răul de maşină - ameţeala şi starea de greaţă indusă de viteza vehiculului, de schimbarea direcţiei sau de virajele bruşte - trece cu ghimbir. Acesta poate fi consumat sub formă de capsule sau de infuzie şi trebuie administrat înainte de plecare. Răul de maşină e frecvent întâlnit la femei şi la copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani.

14. Cafeaua previne bolile de inimă

Ca şi ceaiul, cafeaua ne protejează de bolile de inimă, sus­ţin cerce­tă­to­rii din Olanda. În urma unui studiu realizat pe o peri­oadă de 13 ani, timp în care au fost monitorizate 40.000 de persoane, specialiş­tii au ajuns la concluzia că şase ceş­cuţe de cafea sau de ceai consumate zilnic micşorează riscul de afec­ţiuni cardiace cu o treime. Da­că beţi mai mult de şase ceşcuţe, rolul protector al cafelei sau al ceaiului nu creş­te, ci, în mod paradoxal, se anulea­ză.

15. Sportul, indicat în anxietate

Cercetătorii americani de la Universitatea Georgia susţin că persoanele care au boli cronice pot scăpa de anxietatea provocată de afecţiunea de care suferă cu ajutorul exerciţiilor fizice. Ei au descoperit că mişcarea este mai eficientă decât medicamentele prescrise pentru anxietate şi, spre deosebire de acestea, nu are efecte secundare.

Niciun comentariu: