joi, 31 decembrie 2009

Ce sa faci de revelion ca sa ai noroc tot anul

Sa-ti spun cum sa-ti faci singur norocu'. De Revelion, acea zi in care un an trece cat ai zice peste (sau La Multi Ani), trebuie sa stii ca norocul nu vine doar pentru o zi, ci pentru un an intreg. E nevoie de farmece, descantece si alte minunatii de genul ca sa te asiguri ca anul (2010 in cazul de fata) viitor va fi prosper. Nu prea credem noi in toate superstitiile de An Nou, dar sunt cateva usor de tinut si noi zicem ca merita. Decat sa suparam universul mistic, preferam sa conservam cateva traditii simple si sa pornim plini de noroc la drum lung (inca un an).

Revelionul, dictatorul viitorului

Trebuie sa stii ca asa cum iti petreci noaptea de Revelion, asa iti vei petrece intregul an. Sa nu razi de noi, dar e testata treaba si chiar asa se intampla. De aceea, recomandam sa fii de Revelion cu oameni simpatici pe care sa vrei sa-i vezi si la anul si de care sa nu te saturi prea usor. Trebuie sa te distrezi, sa te simti bine si sa nu adormi repede. Energia ti-o iei din aceasta noapte.

Ti-e clar? Gandeste-te la noaptea de Revelion ca la un glob de cristal; uita-te in jur si asigura-te ca totul e bine ca sa ai garantia unui an misto. Mai mult, incearca sa te impaci cu toata lumea, sa-ti platesti datoriile si sa intri in noul an fara griji, probleme sau suparari.

Tine banii bine

O alta traditie de Revelion este sa te prinda Noul An cu bani in buzunar, la sosete, in portofel... ai prins ideea; trebuie sa ai bani asupra ta. Am incercat ce-i drept in fiecare an; inca nu avem o concluzie pentru aceasta traditie, dar nici nu vrem sa incercam varianta opusa. Asa ca pune niste bani deoparte, imprumuta-te (nu prea e recomandat), fa ceva astfel incat atunci cand ceasul bate 00:00 sa poti sa te apropii de fratii renegati din aria manelelor.

Lenjeria la control!

Cum? Nu ai ceva rosu? Pacat, ghinionul s-a abatut asupra ta. Fereste-te pentru anul ce vine. Evita blestemul lenjeriei rosii si indeplineste si acest obicei banal. Nu e asa greu sa ai un obiect vestimentar intim de culoare rosie. Ce-i drept, la baieti e cam ciudat, dar e doar pentru o noapte, nu-i va suspecta nimeni. Deci nu uita; ceva rosu pe dedesubt ca sa fii sigur ca vei fi sanatos si fericit in anul ce vine.

Deschide usa, crestine... si geamul

Un obicei pe cat se poate de babesc spune ca, de Revelion, trebuie sa stai cu geamurile si usile deschise. Asa, Anul Vechi poate iesi fara sa se loveasca, sa se supere si sa-ti faca vreo faza urata. La fel, Anul Nou trebuie sa aiba cale libera si sa poata sa aterizeze pe o pista buna. Pe el chiar nu vrei sa-l superi; nu de alta, dar abia vine si trebuie sa-l suporti 365 de zile. Asa ca deschide usile si geamurile!

Primeste colindatorii

Da, stim ca nu ai nici un chef de oameni cu o capra, cu un urs sau cu o sorcova. Toate elementele astea sunt ciudate si inca nu le intelegi pe deplin rostul. Dar, SE SPUNE ca e bine sa primesti colindatorii in casa ta in prima zi din noul an. Asa ca, treci peste mahmureala si asista la un ritual dubios despre care se spune ca iti va aduce noroc.

Acestea fiind spuse, speram sa ne auzim cu bine la anu'. Metropotamul pleaca la shopping de lenjerie rosie si apoi va face pace cu toate animalele pe care le-a suparat in 2009. El chiar se pregateste pentru 2010. Speram sa faci si tu acelasi lucru!

miercuri, 30 decembrie 2009

Revelionul - diferit in functie de lume

Pe cele 360 de meridiane ale globului, oamenii sarbatoresc cumpana dintre anul vechi si cel nou printr-un ceremonial cu specific local, care difera, de la tara la tara. Anul Nou este sarbatorit cu obiceiuri si la date diferite in lume.

In Olanda, la trecerea in Noul An, pe strazi se ard brazii de Craciun si se lanseaza artificii, pentru a se alunga spiritele rele ale vechiului an.

In Polonia, Anul Nou este cunoscut ca "Noaptea Sfantului Vasile" ("Sylvester"). Acest nume provine din legendele despre Papa Sylvester. Se spune ca acesta a intemnitat un dragon pe nume Leviathan, despre care se presupunea ca va putea scapa numai in prima zi a anului 1.000, va manca tot Pamantul si toti oamenii si va incendia cerurile. In prima zi a anului, faptul ca lumea nu s-a sfarsit, a fost considerat un motiv de bucurie si de atunci se numeste Noaptea Sfantului Vasile.

In Spania si Portugalia se mananca 12 boabe de struguri dintr-un ciorchine cand bate ceasul ora 12, in noaptea dintre ani, pentru a asigura 12 luni fericite in noul an.

In Scotia, de Anul Nou ("Hogmanay"), oamenii ard crengute de ienupar, ca sa alunge germenii oricaror boli. Meniul scotian traditional pentru aceasta sarbatoare consta in prajituri din aluat fraged, faina de ovaz, branza, whisky si vin, si briose negre. Prima persoana care se trezeste dimineata obisnuieste sa duca "Het Pint", un gen de bere slaba, celor care inca mai dorm. Ei aprind focuri ca sa se descotoroseasca de vechiul an si, uneori, arunca in foc o figurina de paie reprezentand vechiul an.

In noaptea de Anul Nou, scotienii formeaza o hora si canta impreuna traditionalul "Auld Lang Syne". Apoi, oamenii din gospodarie asteapta sa vada cine va fi prima persoana care le va trece pragul dupa miezul noptii, caci aceasta arata daca vor avea noroc sau ghinion in anul ce vine.

Prima persoana ar trebui sa fie un barbat tanar, viguros, cu par de culoare inchisa. De asemenea, el nu trebuie sa vina cu mana goala, ci cu mici daruri simbolice ca paine, carbune, sare, acestea fiind simboluri ale vietii.

Manifestarile de Anul Nou in tarile scandinave au loc in ianuarie si sunt legate de vechile festivitati de iarna ale vikingilor. Acestia obisnuiau sa invoce timpul si lumina pentru a incuraja intoarcerea soarelui.

In Elvetia, se sarbatoreste vechiul An Nou pe 13 ianuarie, dupa calendarul iulian. Oamenii ies pe strazi, costumati in spirite bune si rele.

In SUA, se crede ca fasolea cu boabe negre aduce noroc. Americanii obisnuiesc sa priveasca campionatele de fotbal pe ecranele gigantice instalate in Time Square, la New York. La ora 12.00 noaptea, un mar gigantic aprins cu becuri electrice este coborat pe pamant. In acel moment, multimea incepe sa strige "La multi ani!".

Festivalul evreiesc de Anul Nou se numeste "Rosh Hashanah". Data acestuia variaza in fiecare an, conform calendarului evreiesc lunisolar. Astfel, pentru evrei, Anul Nou soseste in primele doua zile ale lunii a saptea. S-a fixat aceasta data pentru ca fermierii sa se poata deplasa la Ierusalim inainte de sezonul ploilor. Primele 10 zile ale acestei luni sunt cele mai sfinte.

La sarbatoarea de Rosh Hashanah, toata lumea trebuie sa dea socoteala in fata lui Dumnezeu pentru comportarea in timpul anului ce se incheie. Totusi, toti evreii au la dispozitie 10 zile intre Anul Nou si Ziua Judecatii, "Yom Kipur", pentru a se cai de raul pe care l-au facut.

La Yom Kipur, Dumnezeu scrie soarta viitoare a tuturor, in carte. De aceea, oamenii isi trimit felicitari cu mesajul traditional "Fie sa ti se scrie un an bun"!. Evreii schimba aceleasi urari in ajunul sarbatorii Rosh Hashanah, cand merg la sinagoga, inainte de a se intoarce la casele lor, pentru cina speciala de Anul Nou.

Musulmanii au un calendar aparte. Bazat pe ciclurile lunii, calendarul musulman este format tot din 12 luni, care insumeaza insa numai 354 zile, spre deosebire de calendarul gregorian sau evreiesc. De aceea, Anul Nou islamic "se muta" cu 11 zile inapoi in fiecare an. Islamistii celebreaza acest moment in liniste, fara nimic din atmosfera festiva a altor sarbatori de Anul Nou. Aparitia lunii noi este inregistrata in moschei si se spun rugaciuni speciale.

Cea mai importanta parte a festivitatii Noului An este povestirea istoriei Zborului lui Medina.

Anul Nou thailandez ("Songkran") este marcat printr-un festival care dureaza trei zile, intre 13 si 15 aprilie, dupa calendarul gregorian.

In Tibet, Anul Nou ("Losar") se sarbatoreste la sfarsitul lui ianuarie sau inceputul lui februarie, cand este luna noua. Ultimele doua zile ale vechiului an, denumite Gutor, sunt consacrate pregatirilor pentru noul an. Prima zi din Gutor este folosita pentru curatarea casei, in special a bucatariei, cea mai importanta incapere.

De asemenea, hornul este curatat de funingine. A doua zi de Gutor se practica ceremonii religioase. De asemenea, in aceasta zi se fac cadouri in familie.

In Africa de Sud, de Anul Nou se trag clopotele bisericilor si se pot auzi chiar si focuri de arma. Pentru cei din provincia Cape, primele doua zile ale anului sunt petrecute intr-o atmosfera de carnaval se canta si se dansaeza pe strazi, in sunetul tobelor, toata lumea poarta costume viu colorate.

In Grecia, ziua de Anul Nou este dedicata Sfantului Vasile, celebru pentru bunatatea sa. Copiii isi lasa incaltarile inga semineu in noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la sfantul cel bun. O mancare traditionala este "vassilopitta", o prajitura in care este pusa o moneda de argint sau de aur. Cine gaseste moneda va avea noroc in anul respectiv.

Hindusii nu sarbatoresc noul an in acelasi timp sau in acelasi fel. In Bengalul de Vest, oamenii se impodobesc cu flori, pe care le coloreaza in rosu, roz, violet sau alb. Femeile poarta haine galbene, culoarea primaverii. In sudul Indiei, mamele pun mancare, flori si daruri intr-o cutie speciala, pentru copii. In dimineata anului nou, copiii trebuie sa tina ochii inchisi, pana cand sunt condusi de mana la cutia cu daruri.

In India Centrala, steagurile portocalii impodobesc toate cladirile in ziua de Anul Nou. In provincia Gujarat, vestul Indiei, anul nou este celebrat la sfarsitul lunii octombrie, in acelasi timp cu festivalul Diwali, cand pe acoperisuri se pun mici opaite cu ulei, aprinse.

In Aprilie, cand Soarele se misca din Casa Pestilor in Casa Berbecului, locuitorii din Sri Lanka incep sa sarbatoreasca Anul Nou. Acesta cade de obicei pe 13 sau 14 aprilie.

In Vietnam, Anul Nou este numit "Tet Nguyen Dan" sau mai simplu "Tet". El incepe la 21 ianuarie sau 19 februarie, in functie de an. Vietnamezii cred ca un zeu sta in fiecare casa, iar in ziua de Anul Nou, se duce la cer. Acolo, el spune cit de bun sau rau a fost fiecare membru al familiei in anul care a trecut. Zeul calatoreste pe spatele unui crap, de aceea vietnamezii obisnuiesc ca de Anul Nou sa cumpere un crap viu, caruia ii dau drumul in rau.

Anul Noul chinezesc este celebrat intre 17 ianuarie si 19 februarie, cand este Luna Noua, Yuan Tan. El este sarbatorit de chinezii din intreaga lume prin procesiuni pe strada, unde sunt aprinse mii de lanterne. Chinezii cred ca spiritele rele sunt peste tot in acea perioada, asa ca aprind artificii pentru a le indeparta. Uneori, ei isi sigileaza ferestrele si usile cu hartie, pentru a nu lasa spiritele malefice sa patrunda in casa.

Pentru japonezi, Anul Nou "Oshogatsu" este una dintre cele mai importante sarbatori si un simbol al innoirii. In decembrie sunt organizate "petreceri de uitat anul" sau "Bonenkai", prin care oamenii lasa in urma problemele si grijile anului pe cale sa se incheie si se pregatesc pentru un nou inceput.

Neintelegerile si animozitatile sunt uitate. Pe 31 decembrie, la miezul noptii, templele budiste bat gongul de 108 ori, ca simbol al incercarii de a scapa de 108 tipuri de slabiciuni umane. Pe 1 ianuarie, copiii primesc "otoshidamas" - mici cadouri cu bani inauntru.

Ceremonialul de innoire simbolica a timpului calendaristic in noaptea de 31 decembrie - 1 ianuarie este numit la romani Ingropatul Anului, denumirea de Revelion apartinind timpurilor moderne. Asemanator divinitatii, timpul se naste anual, intinereste, se maturizeaza, imbatraneste si moare pentru a renaste dupa alte 365 de zile. Ciclul sarbatorilor de Anul Nou este un timp ritual, impartit simetric de Revelion in doua segmente: perioada dintre Craciun si miezul noptii de 31 decembrie si apoi pana la Boboteaza.

In prima parte a ciclului, timpul se degradeaza: se mareste noaptea, sporeste frigul si intunericul si,odata cu acestea, spaima oamenilor ca lumea merge spre pierzanie, ca va veni momentul cand Soarele va disparea definitiv de pe cer. Se face apoi simtit fenomenul solstitiului de iarna, cand Soarele incepe sa urce pe bolta cerului si ziua sa creasca putin cate putin, "cu cat sare cocosul pe pragul casei" sau "cu cat se misca puiul in gaoacea oului".

Prin multe obiceiuri si credinte care exprima la inceput teama, dezordinea si haosul, iar dupa miezul noptii de Revelion optimismul, veselia, ordinea si echilibrul, oamenii acorda diverse semnificatii fenomenelor naturale care se desfasoara independent de vointa lor.

vineri, 25 decembrie 2009

Craciunul la Curtea Regala

Dorindu-si ca poporul sau sa il perceapa ca pe un apropiat, Carol I a decis inca de la inceput ca familia conducatoare sa petreaca Sarbatorile crestine alaturi de oamenii de la curte.

Intr-o lucrare recenta, avand ca tema ceremonialul Curtii Regale a Romaniei, dna Alexandra Arnautu, secretarul Casei Regale, nota cum decurgea Ajunul Craciunului, la Palat, scrie Jurnalul National.

"Garda Palatului prezinta armele. Mitropolitul este primit in capul scarii de onoare de catre 'oficerulu de ordonanta si la intrarea apartamentelor de receptiune de catre Adjutantul Domnescu de serviciu' care il conduce in salonul rosu. Aici Mitropolitul si cei ce il insotesc imbraca odajdiile.

Apoi, Maresalul Curtii il conduce in apartamentele unde se afla Majestatile Lor. Aici au loc rugaciunile specifice ajunului Nasterii Mantuitorului. Casa Civila si cea Militara asista in mare tinuta. In cursul celor trei zile de Craciun nu au loc receptii oficiale (cu exceptia unui ordin dat de MS Regele). Cei care doresc sa felicite Familia Regala o pot face prin intermediul registrelor puse la dispozitie de aghiotantul de serviciu. Sarbatoarea Craciunului se petrece in cercul familial".

De Craciun, la Cotroceni

Cu trei sferturi de veac in urma, Eugen Buchman, seful Cancelariei Palatului Cotroceni, descria in memoriile sale felul in care se derulau evenimentele de Craciun, pe timpul primului rege al Romaniei.

"Cu doua saptamani inainte incepeau pregatirile de tot felul. Gradinarul de la Castelul Peles trimitea un brad inalt si frumos, pe alese; Beghenau, inspectorul silvic de pe domeniul de vanatoare al principelui, trimitea vanat; Brüning, administratorul mosiei principelui (Principele mostenitor Ferdinand - n.r.), trimitea vasc, din ordinul principesei care tinea la traditia englezeasca de a impodobi de Craciun camerele cu vasc. De la Nurnberg, din Germania, se aduceau podoabele pentru pom. Erau cele mai frumoase pe care le-am vazut vreodata. (...)

Intendentul pregatea listele de cadouri. Fiecare om de la curte, incepand cu cel mai mic si pana la cel mai inalt demnitar, primea un cadou la pomul de Craciun. Principii vizitau cu cateva zile inainte pravaliile de pe Calea Victoriei pentru a cumpara cadouri. (...) Cand bradul sosit din Sinaia era asezat in marea sala de bal, principesa invita cateva domnisoare din societate la masa de seara si, dupa masa, ajuta toata lumea la impodobirea imensului pom, care ajungea pana in tavan.

In Ajunul Craciunului, la ora 6 seara, toata lumea invitata trebuia sa fie in sala. Veneau Regele Carol I si Regina Elisabeta cu cateva persoane din anturaj, intra apoi toata omenirea Curtii de la Cotroceni.

Dupa impartirea cadourilor, personalul se retragea si ramanea numai familia regala, cu demnitarii Curtii invitati, care se asezau la masa. La orele 10:30 cel mult 11, festivitatea era ispravita".

Regii imparteau cadouri angajatilor, dar erau bucurosi si sa primeasca daruri, de obicei lucruri simple.

De la Cotroceni la Peles

Initiate de Carol I, aceste ritualuri au fost continuate, sub o forma sau alta, de regii Ferdinand, Carol al II-lea si Mihai I.

Ceremoniile se tineau la Cotroceni si pe vremea lui Ferdinand si a Mariei. Aici se adunau sub brad, in fiecare an, copiii familiei. Aici erau primiti colindatorii - de obicei, interpretau colinde (in cele trei limbi de referinta pentru Curtea Regala: romana, germana si engleza) cele mai cunoscute coruri din Capitala.

Meniuri de Ajun si de Craciun

Ce se punea insa pe aceasta masa - fie ea la Cotroceni, la Palatul Regal, ori la Sinaia (la Peles, Pelisor sau Foisor)? Informatii mai multe putem afla "scormonind" la Directia Arhivelor Nationale Istorice Culturale (DANIC), in Fondul I.V. Starcea.

Meniurile, indiferent de an, sunt aproape identice. "Aceasta era traditia, sa se serveasca anumite mancaruri, in anumite momente", a explicat dr. Stefania Ciubotaru.

La dineurile oferite in seara de 24 decembrie se obisnuia sa se aduca mai intai o supa. Erau preferate consomeul "Celestine" (o supa dublu concentrata, avand in ea clatite taiate julien) si supa "Ox-tail" (preparata din coada de vita).

Nelipsit era platoul de carne rece (purcel de lapte, curcan, jambon, friptura de vita, carne presata, pateuri de iepure si caprioara, limba de vita, galantina de curca si de pui, precum si diferite preparate din vanat, in special din caprioara, iepure si mistret), servit impreuna cu sosuri Moutard (de mustar) si Cumberland (de fructe de padure).

Meniul mai cuprindea salate, spanac "a la creme" si, obligatoriu, plum-pudding (celebra budinca nelipsita de la Craciunurile englezesti). Cu cateva ore inainte, tinerii care au participat la evenimentele din Ajunul Craciunului - tinand cont si de faptul ca inca era post - au pranzit cu pilaf cu spanac, sarmalute de post, ghiveci calugaresc, chiftelute de cartofi si jeleu de mandarine.

Dejunul de la data de 25 decembrie era si el fix. Se servea somn "a la Mirabeau", Curca "Talleyrand", conopida gratinata, salata, iar la desert acelasi jeleu de mandarine, de data aceasta innobilat cu frisca.

Colindele de Craciun si povestea lor

Sarbatoarea Craciunului este anuntata de copiii care merg cu colindul, care vestesc Nasterea Mantuitorului si sosirea unui nou an.

Originea colindelor de iarna - texte rituale cantate - se pierde in vechimile istoriei universale. Perioada colindului incepe, de obicei, in ajunul Craciunului si se intinde pana la Boboteaza, arata Agerpres.

Cantecele ritualice au fost intonate din timpuri stravechi, dinaintea aparitiei Crestinismului, in Europa. Colindele erau, in vechime, intonate cu ocazia solstitiului de iarna.

Primii Crestini impleteau obiceiurile crestine cu cele pagane, cu care erau obisnuiti. La fel s-a intamplat si cu muzica religioasa si colindele. Acestea erau scrise in Latina, o limba inaccesibila maselor si de aceea erau cantate de preoti si de cor, la slujbe (In quo Christus natus est).

Iin 1223, Sf. Francis din Assisi a introdus piesele de teatru religioase, iar in decembrie au fost jucate primele piese despre Nasterea Domnului, in Italia.

joi, 24 decembrie 2009

Bradul de Craciun - Istorie

Bradul de Craciun este, fara indoiala, un simbol al sarbatorilor de iarna. Tuturor ne place sa il impodobim cu beteala, globuri de toate culorile, lumanari si beculete. Dar de unde am mostenit noi acest obicei?

Ei bine, se pare ca traditia bradului de Craciun a fost instaurata pentru prima data in Germania cu aproape 1000 de ani in urma cand, Sf. Boniface, care a convertit germanii la crestinism, a trecut pe langa un grup de pagani care venerau un stejar.

De suparare acesta a taiat stejarul si, spre marea lui surprindere in locul stejarului s-a inaltat un bradut. Sf. Boniface a luat micul pom ca semn al credintei in Dumnezeu. Dar, abia in secolul XII crestinii practicanti au inceput sa decoreze brazii in perioada craciunului.

Se pare ca bradul a fost decorat pentru prima data la Riga in 1510. La inceputul secolului al XVI-lea, Martin Luther a decorat bradul cu lumanari, pentru a le sugera copiilor sai sclipirea stelelor de pe cer.

La mijlocul secolului al XVI-lea, apar in Germania primele targuri specializate in vanzarea de cadouri, de obicei mancare sau obiecte de folosinta practica. Figurile modelate de brutari din paine, care apoi erau agatate in brad ca ornamente, aveau mare trecere.

Beteala a fost inventata in Germania pe la 1610. In acea vreme nu era numai argintie, era chiar din argint! Au fost inventate masini pentru obtinerea unor folii subtiri. Argintul era durabil insa oxida repede, astfel ca au fost incercate diverse aliaje de plumb si cositor, dar produsul era atat de greu, incat se rupea sub propria greutate. Astfel incat argintul a fost folosit pana la mijlocul secolului al XX-lea.

Obiceiul bradului de Craciun a devenit in mod gradual cunoscut in toata Europa. In anul 1841, in Anglia bradul de Craciun a devenit popular odata cu ornarea lui cu diverse fructe, prajiturele si lumanari.

Majoritatea americanilor din secolul 19 vedeau Craciunul ca pe o ciudatenie. Primul brad in America a fost decorat de catre germanii stabiliti in Pennsylvania in jurul anului 1830. Crestinii americani il considerau un simbol al paganismului si l-au renegat. Cu trecerea timpului americanii s-au obisnuit si astfel a luat nastere o intreaga industrie legata de ornamentele de Craciun. Secolul 20 a adus cu el diferite ornamente: ghirlande, globulete, beculete

In timp au inceput sa fie folositi in decorarea brazilor de Craciun ingerasii si clopoteii pentru a se alunga spiritele rele, In Polonia bradul era decorat cu stelute, ingerasi si pasari. In Suedia, brazii erau ornati cu figurine (reprezentau: animale, copii si ingerasi) colorate din lemn.

In Danemarca, erau folosite steaguri mici, clopotei, fulgi de zapada si inimioare. In China, ornamentele erau confectionate din hartie. Lituanienii isi acopereau brazii cu stelute, forme geometrice si cuiburi de pasari. In Cehoslovacia brazii erau decorati cu coji de oua colorate. Bradul traditional ucrainean era ornat cu o panza de paianjen, pentru noroc.

Unii istorici cred ca luminitele de craciun au fost aduse de Martin Luther cand a prins de ramurile brazilor lumnari pentru a simula lumina stelei care a aparut pe cer in seara de ajun deasupra Bethlehemului.

25 Decembrie - Craciunul - Sarbatoarea Nasterii Domnului - istorie, simboluri, traditii

La 25 decembrie, crestinii din intreaga lume celebreaza Craciunul, Sarbatoarea Nasterii Domnului. Acum mai bine de doua mii de ani, Fecioara Maria, prin puterea Duhului Sfant, a nascut in Bethleemul Iudeii pe Pruncul Iisus, intr-o iesle saraca.

Atunci, cei trei magi de la Rasarit au vazut o stea luminoasa pe cer si, strabatand cale lunga pentru a o urma, au ajuns la Bethleem, aducandu-I Mantuitorului, in dar, aur, smirna si tamaie.

Craciunul, in acceptiunea de astazi - sarbatoarea Nasterii Domnului - dateaza din anul 325. Pana atunci, religiile precrestine marcau, in aceeasi perioada a anului, solstitiul de iarna.

Craciunul in vechime

Cea mai veche referinta scrisa despre o sarbatoare ce marca reintoarcerea Soarelui (solstitiu) a fost gasita in antichitate, in Mesopotamia. Sarbatoarea, care tinea 12 zile, avea drept scop sa-l ajute pe zeul Marduk sa imblanzeasca monstrii haosului pentru inca un an.

La romani, sfarsitul lunii decembrie coincidea cu serbarile oficiate in cinstea zeului Saturn, numite saturnalii. Acestea reprezentau o forma de venerare a soarelui, a luminii ce biruia intunericul - obicei adus din Siria. Ei sarbatoreau si "nasterea soarelui neinvins" (sol invictus) la solstitiul de iarna (catre 21 decembrie), cand zilele reincep sa se lungeasca, un cult preluat de la persani, care-l adorau pe "Mithra", zeul soarelui.

Pentru pagani, aceasta era noaptea in care Marea Zeita dadea nastere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor.

Craciunul si inceputul Crestinismului

La inceputurile Crestinismului, unii episcopi au propus ca Nasterea Domnului sa se sarbatoreasca in aceeasi perioada (17 - 24 decembrie), insa obiceiul nu s-a generalizat pana in secolul al IV-lea, nestiindu-se cu siguranta care ar trebui sa fie data corecta.

Uneori, Craciunul era sarbatorit in septembrie, alteori, in martie. In secolul al III-lea se serba in Orient, la 6 ianuarie, Epifania sau Teofania (descoperirea lui Dumnezeu), o sarbatoare comuna pentru Nasterea Domnului, Botezul Sau de catre Sfantul Ioan si participarea la nunta din Cana Galileii, moment liturgic adoptat ulterior si de Biserica Romei.

In 274 d.Hr., solstitiul de iarna a cazut la 25 decembrie. Imparatul roman Aurelian a proclamat acea data "Natalis Solis Invicti", adica "nasterea Soarelui invincibil".

In anul 320, Papa Julius a stabilit ziua de 25 decembrie ca fiind data oficiala a nasterii lui Iisus Hristos, iar cinci ani mai tarziu, in 325, primul imparat roman crestin, Constantin cel Mare, a schimbat semnificatia zilei de 25 decembrie. El a stabilit o sarbatoare cu data fixa, ce aniversa Nasterea lui Iisus Hristos.

In 354, Liberius, episcopul Romei, a confirmat oficial data de 25 decembrie pentru sarbatoarea Nasterii Domnului, asimiland sarbatorile populare si pagane deja existente cu ocazia solstitiului de iarna.

Ajunul Craciunului - seara de 24 decembrie - deschidea sirul sarbatorilor de iarna, care tineau 12 zile si se terminau in ajunul Bobotezei (6 ianuarie). La mijloc cadea Anul Nou. Chiar dupa fixarea datei de 25 decembrie, a mai trecut multa vreme pana ce aceasta sa fie adoptata de toti crestinii.

Din cauza diferentelor calendaristice (stil nou si stil vechi), o buna parte dintre pastreaza acest obicei. Fiecare noua comunitate de crestini a dat valente noi sarbatorii Craciunului, in functie de traditiile si obiceiurile pagane din momentul convertirii.

vineri, 25 septembrie 2009

TOP15 Cele mai interesante aspecte ale corpului uman

♦ Potrivit unui studiu german, riscul de a face un atac de cord este mai mare în zilele de Luni decât în oricare altă zi a săptămânii.

♦ Institutul Kinsey relatează că cel mai mare penis în erecţie înregistrat vreodată este de 33 cm. Cel mai mic fiind de 5 cm.

♦ După mai multe ore în faţa calculatorului, dacă priveşti o coală albă de hârtie o vei vedea mai mult ca sigur, colorată în roz.

♦ O persoană obişnuită consumă pe parcursul vieţii sale aproximativ 60566.58848 litri de apă.

♦ Podoaba capilară a unei persoane ajunge până la 100.000 de fire de păr.

♦ Pe parcursul unei zile oamenii merg, în medie, de şase ori la baie.

♦ Unei celule de sânge îi ia aproximativ 60 de secunde pentru un întreg circuit al corpului.

♦ Un strănut propagă aerul, la ieşirea din cavitatea bucală, cu o viteză de 96.5606 km/oră

♦ Un făt dezvoltă amprente la vârsta de 3 luni.

♦ O unghie va creşte la loc, în întregime, într-o perioadă de şase luni.

♦ O persoană obişnuită pierde în medie între 40 şi 100 de fire de păr pe zi.

♦ Lipsa totală a somnului ucide mai repede decât lipsa mâncării în organism (privarea de somn cauzează moartea după zece zile pe când lipsa mâncării poate să te ucidă în câteva săptămâni)

♦ Bebeluşii sunt născuţi cu 300 de oase în schimb ce adulţii au doar 206 oase în corp.

♦ Barba are cea mai rapidă creştere la nivelul părului. Dacă un bărbat nu se rade niciodată, la sfârşitul vieţii, barba acestuia va avea 9.144 metri.

♦ Blonzii au mai mult păr decât persoanele cu părul închis la culoare.
Sursa: Libertatea

Sapte pasi necesari inlocuirii actelor pierdute

1. Declara-le nule!
Primul pas pe care trebuie sa-l urmezi este sa faci publica pierderea. Apeleaza la un ziar local sau central, unde poti sa dai un anunt prin care sa declari toate documentele nule. Poti incerca si la Monitorul Oficial!

2. Asigura-te ca ai copii xerox!
Este bine sa ai prin casa mai multe copii xerox facute dupa actele cu bucluc. Daca nu ai fost inspirat inainte de nefericita intamplare, tine minte si fa acest lucru pe viitor! Ti-ar putea fi de folos!

3. Suna la banca!Daca in portofelul care tocmai ti-a disparut ai avut si carduri bancare, suna de urgenta la banca si solicita blocarea contului de card! Apoi, scrie o cerere prin care sa soliciti emiterea unui nou card! Eliberarea cardului te va costa cel putin 2,5 lei!

4. Mergi la politie!
Daca aveai buletinul la tine, da fuga la sectia de politie de care apartii si declara-l pierdut! Pentru eventualitatea in care actul se gaseste, vei primi o adeverinta provizorie. La data expirarii adeverintei vei intra in posesia unui nou act de identitate! Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor de pe raza in care domiciliezi te va ajuta sa-ti faci un nou pasaport.

5. Ce iti trebuie ca sa schimbi buletinul?
Ai nevoie de contractul casei sau de spatiu in cazul in care locuiesti cu chirie, certificatul de nastere si cel de casatorie (daca este cazul), hotararea de divort definitiva si irevocabila, precum si certificatul de deces al sotului sau sotiei, de asemenea, daca este cazul. Iti mai trebuie un timbru fiscal de 4 lei si sa achiti 7 lei, contravaloarea eliberarii cartii de identitate. In plus, vei fi nevoit sa dai, in scris, o declaratie de pierdere si sa ai la tine o legitimatie, un pasaport sau orice alt document cu fotografia ta pentru stabilirea identitatii.

6. Solicita duplicat al permisului auto!
In cazul in care, odata cu portofelul ai fost usurat si de permisul auto, mergi la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din zona de domiciliu. Ai nevoie de buletin, original si copie, fisa tip a detinatorului permisului de conducere, fisa medicala si 45 de lei pe care ii vei achita la CEC.

7. Suna la RATB ca sa blochezi abonamentul!
Daca anunti pierderea cardului de calatorie la RATB ti se blocheaza suma de pe abonament si vei putea sa-ti faci alt abonament solicitand transferul sumei existente pe cardul pierdut.

vineri, 11 septembrie 2009

Job - to be Angelian Jolie

Fără niciun fel de operaţie estetică sau machiaj, Tiffany Claus trăieşte fiind sosia fidelă a cunoscutei actriţe Angelina Jolie.

Tiffany a apărut într-unul dintre numerele revistei People împreună cu sosia lui Paris Hilton, după o şedinţă foto pentru care nu au fost plătite.

Tiffany are 30 de ani şi o diplomă de designer, iar acum doreşte să urmeze o carieră ca şi fotomodel şi actriţă. Datorită faptului că seamănă foarte mult cu Angelina Jolie, Tiffani Claus a devenit sosia oficială a acesteia.

Her name is Tiffany Claus and she’s never had any plastic surgery. She’s a professional look-alike of Angelina Jolie.


















luni, 20 aprilie 2009

Topul celor mai şocante reclame împotriva fumatului

Campaniile care luptă impotriva fumatului au devenit ceva comun şi tocmai din acest motiv publicitarii sunt nevoiţi să apeleze la metode din ce in ce mai agresive pentru a-şi atinge ţintele.

Foto Simbol / Northfoto

Problema pe care o aduc însă reclamele violente împotriva fumatului este aceea a eticii. Este oare într-adevăr nevoie de atât de multă agresivitate pentru a convinge oamenii să renunţe la un viciu care omoară anual 5 milioane de persoane? Ar trebui aceste spoturi să fie interzise sau dimpotrivă, contribuie la stoparea unei plăgi care afectează omenirea?

Iată topul 5 al celor mai violente reclame anti-fumat:

5. Separation - Anti-Smoking

4. You Don’t Always Die From Tobacco

3. Quitting is Hard Not Quitting is Harder

2. Smoker’s Aorta

1. Marie - Disabled

articolul original in Libertatea

miercuri, 15 aprilie 2009

Top 50 cele mai ciudate legi de pe mapamond

1.In Elvetia este ilegal sa trantesti portiera oricarei masini.
2.In anul 1979, regimul politic din Irak a interzis filmele cu arte martiale.
3.In Danemarca legea permite detinutilor sa evadeze din inchisori.
4.In Myanmar este ilegal sa accesezi Internetul.Oricine o face ajunge sa stea ani buni dupa gratii.
5.Pe timpul desfasurarii Primului Razboi Mondial, barbatii care erau dovediti homosexuali, erau
executati pe loc, fara niciun proces.
6.In Singapore este contrar legilor acestei tari sa mesteci banala guma de mestecat.
7.Datorita faptului ca celebrul personaj de desene animate Donald Duck nu purta pantaloni lungi,
filmele de desene animate care-l aveau drept erou principal au fost interzise de lege in Finlanda.
8.In anul 1935, guvernul Romaniei din acele timpuri a introdus o lege prin care personajul de desene animate, Mickey Mouse a fost interzis pe motiv ca era atat de urat desenat incat speria copiii mici.
9.In urma cu peste 2000 de ani, Cezar a interzis accesul carelor in Roma, pe motiv ca incurcau si
aglomerau circulatia cetatenilor romani.
10.In Marea Britanie, legea permite oricarei femei gravide sa urineze oriunde doreste, inclusiv in
cascheta unui politist, fara sa poate fi trasa la raspundere.
11.In Anglia oricine lipeste gresit o marca postala care o reprezinta pe regina, poate fi acuzat de
tradare de tara.
12.In statul american Florida, este interzis orice act sexual cu un porc spinos.
13.In Texas, porcii care fac sex in apropierea oricarui aeroport, incalca o lege inca in vigoare care-i incrimineaza direct pentru astfel de fapte.
14.In orasul Alexandria din statul american Minneapolis, exista o hotarare legala care-i interzice oricarui barbat caruia-i miroase gura a peste, sa aiba vreun contact sexual cu o femeie.
15.In statul Carolina de Nord, este interzis de lege sa injuri in prezenta... mortilor.
16.Legile statului Ohio pedepsesc cu inchisoarea pe oricine incearca sa imbete un peste.
17.In statul Florida, daca o femeie nemaritata sare cu parasuta in zilele de Sambata, acesta ajunge invariabil la inchisoare.
18.Tot in orasul Alexandria din statul Minneapolis, daca rasuflarea unui barbat miroase a usturoi sau ceapa, acestuia-i este interzis de lege sa aiba orice fel de contact sexual cu sotia sa.
19.In capitala statului El Salvador, orasul San Salvador, exista o lege care condamna la moarte prin impuscare in fata unui pluton de executie, orice sofer prins baut in interiorul capitalei. Anul trecut 32 de soferi ghinionisti au fost executati in acest mod.
20.In orasul englez York exista inca in vigoare o lege datand din Evul Mediu, care-i permite oricarui cetatean al orasului sa ucida orice scotian intalnit in York. Evident, doar daca scotianul vizat poarta asupra sa un arc si o tolba cu sageti.
21.In Anglia anului 1837, daca un barbat saruta o femeie fara voia ei, exista o lege care-i permitea femeii sarutate fortat, sa-l muste de nas cat se poate de tare pe barbatul vinovat.
22.In statul american Vermont, pentru orice femeie care vrea sa poarte o proteza dentara, este nevoie de acordul scris si semnat al sotului acesteia.
23.Daca ajungi cumva in orasul Logan County, sa nu saruti niciodata o femeie care doarme, indiferent daca iti este sotie sau prietena. Legile acestui oras pedepsesc acest gest cu inchisoarea.
24.In Paraguay duelul este permis de lege, atata timp cat cei doi participanti la duel fac dovada ca doneaza sange spitalelor.
25.Hipnoza este o practica interzisa in scolile publice din orasul american San Diego.
26.In timpul regimului politic taliban din Afganistan, clericii musulmani au adoptat o lege care le interzice femeilor sa poarte sosete de culoare alba, pe motiv ca astfel barbatii se excita sexual in preajma lor.Poate ca talibanii aveau totusi dreptate...
27.In statul american Iowa, daca un barbat saruta o femeie mai mult de 5 minute neintrerupte, fapta se considera infractiune, iar barbatul patimas risca inchisoarea.
28.Acum circa 300 de ani, orice cetatean japonez care incerca sa paraseasca Imperiul Soarelui Rasare, era condamnat pe loc la decapitare pentru tradare de tara.
29.In orasul Eureka din starul american Nevada, legea interzice ca un barbat cu mustata sa sarute o femeie.
30.In Bangladesh, chiulitul de la scoala este interzis de lege. Orice elev prins in afara orelor de curs, ajunge la inchisoare.
31.Orasul St. Louis din Missouri are in vigoare o lege conform careia este interzis ca un barbat sa salveze o femeie aflata in pericol, daca aceasta este imbracata in pijamale.
32.Pe teritoriul Frantei este ilegal sa dai numele de Napoleon unui porc.
33.In orasul Baltimore din Maryland, este ilegal sa intri cu un leu intr-o sala de cinema.
34.Este contrar legii pentru orice cetatean britanic sa moara in interiorul Palatului Parlamentului din Londra.
35.Daca ajungeti in orasul Miami din Florida, retineti ca este interzis de lege sa imitati orice fel de sunete emise de animale.
36.In Bahrein este interzis de lege ca un barbat ginecolog sa examineze direct organele genitale ale unei femei. Putinii barbati medici ginecologi din acesta tara musulmana, se folosesc in acest scop de o oglinda pozitionata astfel incat sa le ofere imaginile de care au nevoie atunci cand stabilesc un diagnostic pe cale vizuala.
37.In statul american Oklahoma, orice persoana care se stramba in mod voit la un caine, ajunge la inchisoare sub invinuirea de agresiune asupra celui mai bun prieten al omului.
38.In Liban, barbatilor le este permis sa intretina acte sexuale cu animalele de sex feminin. Daca in schimb, un barbat este surprins in timpul unui act sexual cu un animal de sex masculin, este pedepsit cu moartea fara niciun fel de proces.
39.Singura tara din lume care nu a cenzurat niciun film porno este Belgia.
40.In orasul italian Milano exista o lege locala care-i obliga pe cetateni sa zambeasca tot timpul, cu exceptia situatiilor cand merg la spital sau la inmormantari.
41.In statul american Washington, daca un cetatean se lauda in public ca are parinti bogati si influenti, persoana in cauza ajunge la inchisoare.
42.Exista o lege in orasul Oxford din statul Ohio, care interzice oricarei femei sa se dezbrace in fata unei fotografii care reprezinta un barbat.
43.Legile orasului Willowdale din statul Oregon interzic oricarui barbat care face dragoste cu o femeie, sa injure sau sa blesteme pe durata intregului act sexual.
44.In timpul oricarui act sexual petrecut in orasul Conorsville din Wisconsin, este interzis de lege ca un barbat sa traga cu o arma de foc in momentul in care partenera sa se apropie de orgasm.
45.Orice femeie aflata pe teritoriul orasului Tremorton din statul Utah va ajunge la inchisoare daca face dragoste cu un barbat in interiorul unei ambulante.
46.In Indonezia, legea pedepseste masturbarea efectuata fie de barbati sau femei, cu moartea prin decapitare.
47.Pana in prezent, 24 de state americane dau castig de cauza divortului intentat de orice femeie care pretinde ca sotul sau este impotent.
48.Daca ajungeti cumva in statul american Kentucky, sa nu transportati niciodata cornete de inghetata in propriile buzunare. Exista o lege in vigoare conform careia puteti ajunge la inchisoare pentru aceasta fapta.
49.Daca cumva transportati o bomba nucleara in orasul Chico din California, sunteti pasibili de o amenda de 500 $, pentru transport de material radioactiv pe teritoriul orasului.
50.In Danemarca exista o lege care-i obliga pe toti posesorii de automobile sa se uite sub propriile masini in cautarea unor eventuali copii ascunsi acolo, inainte de a urca la volan si a demara.

duminică, 25 ianuarie 2009

Minimax TV difuzeaza desene animate cu tentă erotică

Desenele animate poartă numele de “Poveşti din folclorul maghiar” şi sînt difuzate în fiecare joi de la ora 12.00.
Postul Minimax nu se află sub incidenţa legislaţiei din audiovizualul românesc, iar tot ce a putut să facă CNA-ul a fost să trimită o scrisoare de atenţionare către Minimax România.

Vă las pe voi să hotărâti dacă filmuleţele au o tentă erotică sau chiar pornografică.

Sunt sigur ca aveti copii, care desi nu prea cred ca ar putea fi fani Minimax TV, macar din inatmplare ar putea urmari povestile maghiare....

duminică, 4 ianuarie 2009

Parole pe care sa NU le folositi NEVER

In ceea ce priveste parolele utilizate in mediul online, internautii nu sunt tocmai creativi. De cele mai multe ori, acestia isi “apara” intimitatea pe internet folosind cuvinte sau cifre care mai degraba inlesnesc calea spre a le fi descoperita. In acest context, “parola unica” poate fi comparata cu statutul “obiectului unic”, care este, de fapt, un produs de serie, dar care isi pierde aceasta calitate prin activitatea de achizitionare/cumparare (cel mai adesea individuala).

Acestea fiind spuse, va prezentam o lista cu cele mai uzuale parole de pe internet. Daca utilizati una sau mai multe dintre ele, va recomandam sa le schimbati imediat:

1. password

Poate fi numita si parola lenesilor, care fie nu doresc sa isi incarce memoria cu termeni complicati, fie pur si simplu nu au chef sa tasteze mai mult decat atat. Indiferent de caz, cert este ca 1 din 250 de oameni prefera sa foloseasca acest cuvant cand li se cer datele de identificare pentru diverse conturi online.

2. 123456

Ce poate fi mai simplu decat sa exersezi numaratoarea de la 1 la 10 cand te plictisesti? Cine stie, poate candva vei fi nevoit sa introduci o parola… Cel putin primele sase cifre pe care le-ai invatat in clasa a I-a sunt de mare folos pentru acest lucru. In plus, cifra sase reprezinta de multe ori minimum de caractere cerute pentru a accepta o parola.

3. abc123

Daca nu sunt combinatii de cifre, sunt combinatii de litere si cifre, semn ca s-a depasit nivelul clasei a I-a… Aproximativ 4 oameni din 1000 prefera aceasta combinatie “nefericita” pentru parolele online. Sa fie oare si pentru ca rimeaza?

4. qwerty

Aceasta parola reflecta probabil si influenta pe care o au producatorii de gadget-uri asupra consumatorilor. Asa-numitele tastaturi “qwerty” au tot fost promovate si ca parte integranta a diverselor tipuri de telefoane mobile funky prezentate in ultimul timp pe piata de profil. In alta ordine de idei, oamenii pur si simplu cauta repere apropiate lor cand se gandesc la o parola, iar tastatura este unul dintre ele. Ca urmare, unul din 700 de oameni folosesc combinatia “qwerty”.

5. letmein

Alta parola uzuala este “let me in”, utilizata de 1 din 560 de persoane. Se pare ca preferinta pentru aceasta s-a dezvoltat odata cu serialul “X Files”, cand agentul Mulder a tastat-o pentru a accesa un fisier. La fel de populara este si parola trustno1, inspirata tot din celebrul serial.

6. monkey

Maimuta pare sa fie animalul preferat al internautilor, cu care, de altfel, se si identifica… pentru diverse conturi online. Este un cuvant format din sase cifre, este usor de retinut, deci corespunde cerintelor pentru a forma o parola. Totusi, acest trend este ingrijorator. Sa existe oare o conexiune intre maimute si internet?

7. thomas

Numele proprii sunt in general foarte des folosite ca parole, dar este randul fanilor lui Thomas Edison sa introduca “cuvantul-cheie”. “Thomas” este unul dintre cele mai celebre nume proprii din U.K. (a fost desemnat pe locul al doilea din topul popularitatii in anul 2000) si nu numai, ceea ce explica probabil faptul ca este introdus ca parola de 1 din 1000 de persoane.

8. liverpool

Una dintre cele mai cunoscute echipe de fotbal este ridicata si la rang de… parola. Se pare ca Manchester United este totusi greu de tastat. Cam 1 din 550 de oameni se declara fan infocat al echipei Liverpool, careia este dispus sa ii incredinteze datele personale de pe computer.

Cea mai proasta prezentatoare

Jenant! Prezentatoarea Music Channel a fost cea mai proasta prezentatoare vazuta in Romania. Chiar asa, in ce a constat interviul de angajare? Bravo Adi Despot!

TOpP 7 metode de a scapa de amenda pentru radar

Multi dintre noi nu stiu ce drepturi au atunci cand sunt opriti de politie sub pretextul depasirii vitezei legale. In cele ce urmeaza va prezentam sapte reguli, publicate pe site-ul e-transport.ro, pe care trebuie sa le respectati atunci cand sunteti opriti din acest motiv:

1. In momentul in care politistul va opreste pentru depasirea vitezei, la cererea dvs., el TREBUIE sa aiba asupra lui si sa va prezinte: certificatul de omologare a aparatului radar de catre Biroul Roman de Metrologie Legala, buletinul de verificare metrologica in termen de valabilitate respectiv 12 luni de la data efectuarii verificarii si autorizatia de operator radar pentru cel care va incheie procesul-verbal. Lipsa oricaruia din aceste documente trebuie prevazuta de dvs. la rubrica “alte mentiuni” si este caz de nulitate absoluta a procesului-verbal.

2. Politistii nu au voie sa mearga cu radarul mobil oprit si sa-l porneasca atunci cand dvs. sunteti foarte aproape de el. Aparatul radar, conform normelor metrologice, are o functie de autotestarecare se face automat la fiecare pornire a aparatului. Cat timp in partea stanga jos apare litera “T” aparatul radar nu si-a terminat autotestarea si conform normelor masuratorile nu pot reprezenta probe pentru aplicarea legislatiei rutiere (mai apare si o dunga alba care este exact peste ultima cifra din viteza prevazuta pe mijlocul fotografiei). De asemenea, tot conform normelor metrologice, politistii nu au voie sa foloseasca aparatul radar scos de pe suport deoarece nu se respecta unghiul de incidenta si nici nu au voie sa foloseasca un paravan pe care sa-l ridice la apropierea autovehiculului.

3. Aparatul radar de tip stationar nu poate fi amplasat in apropierea unei surse puternice de radiatii electromagnetice, adica un stalp de radio, televiziune, telefonie mobila sau, cel mai des, o instalatie electrica de inalta tensiune. Normele pentru proiectarea si amplasarea unei locuinte prevad pentru evitarea poluarii electromagnetice amplasarea locuintei la cel putin 200m de o retea electrica de inalta tensiune. Deci, aparatul radar trebuie sa fie cel putin la 200 m de instalatia electrica de inalta tensiune, in afara campului electromagnetic. Aparatul radar stationar are lungimea fasciculului de 400-500m. Daca acest fascicul este indreptat spre instalatia electrica de inalta tensiune in timpul masurarii ceea ce se poate determina foarte usor din fotografie, atunci distanta la care trebuie sa fie amplasat aparatul radar stationar creste pana la 400-500m functie de unghi.

4. Daca in fotografiile depuse in instanta drept probe de catre Politie apar mai multe autovehicule simultan, verificati in toate fotografiile distanta dintre dvs. si celelalte autovehicule. Daca aceasta variaza de la prima fotografie la a doua, atunci nu dvs. aveati neaparat viteza cea mare din toate si este clar ca se incalca normele metrologice care prevad ca masuratorile nu pot constitui probe daca circula simultan mai multe autovehicule si nu se poate determina CLAR autovehiculul vizat.

5. Ordonanta 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor prevede ca agentul care constata contraventia se numeste agent constatator. Agentul constatator este si cel care aplica sanctiunea, altfel procesul-verbal este lovit de nulitate absoluta. Deci, daca un agent constata contraventia, dar procesu-verbal este intocmit de un alt agent (situatia in care se transmite viteza prin statie), procesul-verbal este nul, nu are nici o valoare si in urma contestatiei dvs. instanta il va anula, va anula si amenda si punctele.

6. Ordonanta 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor prevede ca agentul constatator are obligatia sa aduca la cunostinta contravenientului ca are dreptul de a avea sau nu obiectiuni pe care sa le inscrie la rubrica “alte mentiuni” sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal. Deci, daca la rubrica “alte mentiuni” nu este completat nimic, atunci procesul-verbal este nul de drept si instanta il va anula si va anula si amenda si punctele.

7. Camerele digitale amplasate pe drumuri nu sunt omologate de Biroul Roman de Metrologie Legala (BRML) si nu pot fi folosite pentru determinarea vitezei legale, ci doar pentru probarea unei depasiri neregulamentare, trecerea pe rosu la semafor si altele de acest gen. Sistemul omologat de BRML este principiul buclei inductive: in asfalt sunt amplasati doi senzori electromagnetici la o distanta de 5 metri unul de celalalt. La trecerea prin dreptul primului senzor acesta imprima autovehiculului o amprenta magnetica unica. La trecerea prin dreptul celui de-al doilea senzor acesta calculeaza viteza si daca este mai mare decat cea legala, trimite comanda catre camera digitala care face fotografia din spate. Camerele care sunt prevazute cu bucla inductiva sunt doar 6 din cele 49 amplasate pana in prezent si ele se afla pe DN1 la: Balotesti, Ciolpani, Puchenii Mari, Barcanesti, Comarnic, Sinaia. Camerele digitale din orase niciuna nu are bucla inductiva. Se observa foarte usor care camere au si bucle inductive prin faptul ca, pe fiecare sens, in dreptul camerelor respective lipite de asfalt, in exteriorul asfaltului, sunt doua portiuni de beton de circa 30cm/15cm, la circa 5m una de cealalta, in care sunt incastrati senzorii.

Acestea fiind spuse, va invit sa conduceti prudent si sa respectati viteza legala!:)

TOP 6 tehnici de masturbare

Tipul I – Cu ochii in tavan

Este pozitia in care femeia s-a obisnuit de secole incoace sa-si primeasca portia de penetrare. Probabil si de aici popularitatea coplesitoare a acestea pozitii: 73% din femeile care se masturbeaza isi mangaie zona genitala cu mana in timp ce stau intinse pe spate. Exista variatiuni pe aceasta tema care presupun folosirea obiectelor contondente si/sau trepidante, dar ideea de baza ramane stabile: rotile in sus, mintea la distanta si mainile la subsol.


Tipul II – Broscuta

5.5% dintre femeile care se masturbeaza prefera sa se intinda pe burta folosind aceleasi tehnici ca suratele de la tipul I, insa cu deosebirea ca majoritatea reprezentantelor timpului I prefer sa-si tina picioarele apropiate, spre deosebire de primele care le arunca in stanga si respectiv in dreapta.


Tipul III – Look, no hands!

Cele 4% femei care se incadreaza in acest tip au o afinitate pentru accesorii. Nu, nu va ganditi la nebunii zanaticelor! Acestea folosesc ca adjuvant o perna sau un alt obiect moale. Seamana foarte mult cu cele din tipul II (tot pozitia broscutei), numai ca nu isi folosesc deloc mainile, preferand sa execute majoritatea miscarilor din pelvis.


Tipul IV – Asa vrea muschiul lor!

3% dintre femeile care se masturbeaza prefera sa-si puna muschii la treaba. Ele isi contracta si relaxeaza foarte mult muschii prin miscari ritmice. Uneori folosesc si o perna sau un prosop pentru stabilizarea pozitiei. Partea interesanta este ca aceasta tehnica poate fi folosita cam oriunde: nu ai nevoie de un pat sau un cadru intim. Ba una dintre participantele la studio chiar a folosit expresia “incrucisarea picioarelor ca la scoala” pentru a ilustra pozitia ei preferata.

Tipul V - Water, water everywhere, nor any drop to drink

2% dintre femei iubesc atat de mult apa incat aceasta le provoaca orgasm. Brotaceii nostri isi fac un soi de hidromasaj clitoridian (si uneori vulvar), iar jetul dusului le poarta pana in al noualea cer. Uneori au nevoie de penetrare, dar in cele mai multe cazuri presiunea apei le este suficienta. In tara noastra procentul femeilor din tipul V este cu siguranta mic, data fiind frecventa jalnic de mica a situatiilor in care avem si apa calda si presiune simultan.



Tipul VI – La inaintare cu lumanarea

Toate stim ca orgasmul vaginal este o specie rara. Asa se explica de ce numai 1.5 % dintre femei aleg sa se masturbeze prin penetrare vaginala. La capitolul “ce se introduce in vagin” am ras cu lacrimi: pe locul I se afla (evident ceea ce este mai la indemana) degetele – mai multe adica – fiindca cele care se multumesc cu unul singur se gasesc abia pe treapta a treia a podiumului. Pe locul doi in schimb, cu aplauze si coronita (de la mine, pentru ingeniozitate) se gaseste nimeni alta decat… lumanarea!

Feel sexy!

Parfumul potrivit pentru femeia ta

An de an se lanseaza noi si noi parfumuri, astfel incat acum avem la dispozitie mii de arome din care putem alege. Chiar daca ne place sa ne bucuram de cele mai recente lansari, sa le testam si eventual sa ni le achizitionam, cele mai populare parfumuri nu sunt cele noi. Exista cateva parfumuri clasice, devenite deja cult, care au bucurat si continua sa incante milioane de femei. Asadar, sa aflam care sunt cele mai populare parfumuri…

Chanel No.5 este probabil cel mai bine vandut parfum din lume. O data la cateva zeci de secunde se vinde cate o sticluta din faimosul parfum. Povestea parfumului incepe acum aproape un secol, cand Coco Chanel i-a cerut lui Ernest Beaux sa creeze cel mai scump parfum din lume. Se spune ca au fost create 6 parfumuri atunci, iar numarul 5 a fost cel de care Coco Chanel s-a indragostit.


La 3 decenii de la lansare, Marilyn Monroe a popularizat parfumul si pe teritoriul american. A ramas celebra replica data unui reporter indiscret, care a intrebat-o ce poarta atunci cand doarme. “Chanel No. 5”, i-a raspuns actrita. De-a lungul timpului numeroase alte vedete au promovat parfumul, printre care se numara: Catherine Deneuve, Carole Bouquet, Estella Warren. Nicole Kidman este din 2004 imaginea celebrului parfum.


Angel de la Thierry Mugler a fost lansat in 1992 si s-a bucurat de succes inca de la inceput datorita combinatiei unice de arome fresh, orientale si lemnoase. Parfumul divin este un veritabil deliciu pentru simturi: nuantele fructate sunt indulcite de arome de vanilie, ciocolata, caramel si miere.

Opium de la Yves Saint Lauren a fost creat in anii ’70 si s-a inspirat din decadenta si sexualitatea vadit afisata a deceniului. Alchimia notelor creeaza dependenta, ca si substanta care a inspirat numele parfumului. Opium este probabil unul dintre cele mai erotice parfumuri create vreodata. Mirodenii, arome lemnoase, nuante fructate si florale, note orientale intr-o combinatie menita sa dezlantuie simturile.

j’adore by Christian Dior se numara printre cele mai populare parfumuri. Creat in 1999, parfumul floral-fructat inspira elegant rafinata si exclusivism, exact ca si creatiile vestimentare ale celebrei case de moda.

Anais Anais, de la Cacharel, a fost creat in 1978, iar numele este inspirata de Anaitis, zeita persana a iubirii. Aromele delicate, florale (iasomie, ylang ylang, crin, trandafir)sunt completate de nuante de cedru, santal si ambra. Un parfum fresh, floral ce aminteste de inocenta primei iubiri.


Light Blue de la Dolce& Gabanna este un parfum fresh, floral, casual potrivit pentru zilele de vara. Desi a fost lansat in urma cu numai 7 ani, Light Blue a devenit la scurt timp unul dintre cele mai populare parfumuri din lume si continua sa se mentina in topul preferintelor femeilor de pretutindeni. Parfumul este extrem de tineresc, dar intr-un mod ciudat este si extrem de sofisticat.

Creat in 1925, Shalimar a fost inspirat de povestea de iubire dintre Shah Jahangir si Mumtaz Majal. Cand sotia sa a murit, Shah a construit mausoleumul Taj Mahal, in onoarea ei. Numele parfumului provine de la gradinile Mausoleului. Vanilia, aromele subtile fructate si bergamota creeaza un joc senzual intre cald si rece.

L’Air du Temps, de la Nina Ricci - un parfum rafinat, senzual, poetic, recomandat pentru seri romantice. Bergamota, lemnul de trandafir invaluie, garoafe, violete si iris confera parfumului un “aer distinct” si subtil.

Sa ridice mana cine a dezvoltat o obsesie pentru Obsession de la Calvin Klein! Parfumul lansat in 1985 si- propus sa adune intr-o sticluta spiritul anilor ’80: hedonism, placeri carnale, sexualitate implinita. Parfumul “floriental”dezvaluie arome intense de: manadarina, piersica, lamaie, basil, coriandru, trandafir, musc

Mihaela Radulescu: “Incerc sa pastrez o distanta fata de Zoso”

Pe parcursul interviului in care a vorbit despre divortul de Elan si relatia pe care o are mai nou cu Dani Otil, Mihaela Radulescu a facut cateva referiri si la Zoso, cel mai citit blogger din Romania.

“O gluma la care nu au ras nici cei mai mari fani ai lui. Înţeleg foarte bine libertatea de expresie, dar mi-ar fi placut ca Zoso sa gandeasca putin in niste limite si faptul ca vorbeste despre o femeie care are un copil acasa”, a spus Mihaela Radulescu despre Zoso.

In urma cu cateva saptamani, imediat dupa ce Mihaela Radulescu a lansat “Campania anti-fumat”, Zoso a realizat si publicat pe internet un trucaj foto care a scandalizat media romaneasca. La acea vreme, imaginea prelucrata de Zoso a fost chiar difuzată in direct intr-una dintre emisiunile postului Antena 2.

Ps: Parere mea este ca Mihaela este cea care ar fi trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa faca publice afirmatiile vis-a-vis de practicarea sexului oral….asa ca Zoso nu trebuia sa o vada ca pe ”o femeie cu copil acasa ”…. ci exact asa cum am vazut-o si noi in fotografia facuta de Zoso si pusa mai sus

Top 6: hoteluri bantuite de fantome

Daca nu crezi in fantome si daca nu te temi sa dai piept cu fenomene pranormale, te invitam intr-o scurta calatorie pentru a cunoaste cele mai infricosatoare hoteluri bantuite din lume. Acestea sunt locurile din care oaspetii pleaca cu amintiri de neuitat - conform Yuppi.

Fairmont Algonquin, New Brunswick, Canada

Este o statiune recunoscuta in intreaga lume pentru ca ar gazdui o fantoma - o femeie imbracata in rochie de mireasa. Legenda spune ca aceasta a fost parasita in ziua nuntii, cand se afla in fata altarului. Femeia a murit apoi de tristete intr-unul dintre hotelurile statiunii. Localnicii spun ca vad mereu pe holurile acestui hotel o femeie imbracata in rochie de mireasa, care alearga. De asemenea, ei declara ca oaspetii hotelului au vazut si un liftier care asteapta, desi hotelul nu are lift.

Ballygally Castle, Ballygally, Irlanda de Nord

Construit in 1625, hotelul cu 44 de dormitoare gazduieste doua fantome. Oaspetii cazati aici sustin ca au vazut o femeie care se arunca de la balcon si o alta care coboara niste scari. Legenda spune ca Lady Shaw a murit dupa ce a cazut de la balconul castelului in timp ce sotul ei o urmarea. Madame Nixon este si ea cazata aici de cateva sute de ani si atrage atentia de fiecare data cand se plimba prin hotel, din cauza fosnetului rochiei sale de epoca.

Langham Hilton, Londra, Anglia

La prima vedere, hotelul pare sa fie unul obisnuit. Multi oameni sceptici au sustinut ca aici nu exista fantome, pana cand un reporter al BBC s-a incumetat sa locuiasca in hotel pentru o noapte si totul s-a schimbat… Acesta sustine ca a vazut o bila fosforescenta care plutea prin camera sa si care ulterior s-a transformat intr-un barbat. Stafia nu a reprezentat insa o amenintare pentru jurnalistul care ar fi vazut-o indreptandu-se spre geam, doar pentru a admira privelistea.

Dragsholm Slot Hotel, Sealand, Danemarca

Hotelul a fost construit in secolul al XII-lea si a fost vizitat de numerosi regi si nobili. Aici se afla trei fantome prietenoase: Doamna Gri, Doamna Alba si Contele Bothwell. Prima este o fosta menajera, care isi face simtita prezenta uneori, pentru a vedea daca totul este in regula. A doua este fata fostului proprietar al hotelului, care a murit zidita intr-un perete chiar de tatal sau, dupa ce acesta a aflat ca fiica lui se indragostise de un muncitor. A treia fantoma este ce a Contelui, care a fost capturat si inchis aici pana la moarte.

Castelul Dalhousie, Bonnyrigg, Scotia

Doamna in Gri care bantuie acest loc a fost de fapt amanta proprietarului, care a fost inchisa de sotia acetuia in podul casei si lasata sa moara. Se pare ca Doamna in Gri face foarte mult zgomot in timpul noptii si reuseste chiar sa aduca un aer rece pe coridoarele castelului.

Stanley Hotel, Estes Park, Colorado

Se spune ca primii proprietari ai hotelului, familia Stanley, nu s-au impacat niciodata cu soarta lor. Astfel, pe holurile hotelului se plimba un cuplu, pana in sala de biliard si chiar mai departe, pentru ca apoi sa se aseze la pian si sa cante. Insa sotii Stanley nu ar fi singurii care bantuie acest hotel - oaspetii spun ca aud mereu voci de copii, fara a vedea vreunul prin preajma. Camera 217 l-a inspirit pe regizorul Stephen King sa scrie o parte a filmului “The Shining”, cand a stat acolo. Se pare ca intreg etajul al patrulea este plin de ‘fantome nelinistite’.