Ei bine, se pare ca traditia bradului de Craciun a fost instaurata pentru prima data in Germania cu aproape 1000 de ani in urma cand, Sf. Boniface, care a convertit germanii la crestinism, a trecut pe langa un grup de pagani care venerau un stejar.
De suparare acesta a taiat stejarul si, spre marea lui surprindere in locul stejarului s-a inaltat un bradut. Sf. Boniface a luat micul pom ca semn al credintei in Dumnezeu. Dar, abia in secolul XII crestinii practicanti au inceput sa decoreze brazii in perioada craciunului.
Se pare ca bradul a fost decorat pentru prima data la Riga in 1510. La inceputul secolului al XVI-lea, Martin Luther a decorat bradul cu lumanari, pentru a le sugera copiilor sai sclipirea stelelor de pe cer.
La mijlocul secolului al XVI-lea, apar in Germania primele targuri specializate in vanzarea de cadouri, de obicei mancare sau obiecte de folosinta practica. Figurile modelate de brutari din paine, care apoi erau agatate in brad ca ornamente, aveau mare trecere.
Beteala a fost inventata in Germania pe la 1610. In acea vreme nu era numai argintie, era chiar din argint! Au fost inventate masini pentru obtinerea unor folii subtiri. Argintul era durabil insa oxida repede, astfel ca au fost incercate diverse aliaje de plumb si cositor, dar produsul era atat de greu, incat se rupea sub propria greutate. Astfel incat argintul a fost folosit pana la mijlocul secolului al XX-lea.
Obiceiul bradului de Craciun a devenit in mod gradual cunoscut in toata Europa. In anul 1841, in Anglia bradul de Craciun a devenit popular odata cu ornarea lui cu diverse fructe, prajiturele si lumanari.
Majoritatea americanilor din secolul 19 vedeau Craciunul ca pe o ciudatenie. Primul brad in America a fost decorat de catre germanii stabiliti in Pennsylvania in jurul anului 1830. Crestinii americani il considerau un simbol al paganismului si l-au renegat. Cu trecerea timpului americanii s-au obisnuit si astfel a luat nastere o intreaga industrie legata de ornamentele de Craciun. Secolul 20 a adus cu el diferite ornamente: ghirlande, globulete, beculete
In timp au inceput sa fie folositi in decorarea brazilor de Craciun ingerasii si clopoteii pentru a se alunga spiritele rele, In Polonia bradul era decorat cu stelute, ingerasi si pasari. In Suedia, brazii erau ornati cu figurine (reprezentau: animale, copii si ingerasi) colorate din lemn.
In Danemarca, erau folosite steaguri mici, clopotei, fulgi de zapada si inimioare. In China, ornamentele erau confectionate din hartie. Lituanienii isi acopereau brazii cu stelute, forme geometrice si cuiburi de pasari. In Cehoslovacia brazii erau decorati cu coji de oua colorate. Bradul traditional ucrainean era ornat cu o panza de paianjen, pentru noroc.
Unii istorici cred ca luminitele de craciun au fost aduse de Martin Luther cand a prins de ramurile brazilor lumnari pentru a simula lumina stelei care a aparut pe cer in seara de ajun deasupra Bethlehemului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu