Ti s-a spus sa nu te enervezi, pentru ca ti se mareste presiunea arteriala. Ti s-a spus sa ocolesti bauturile gazoase deoarece iti strica dintii si te ingrasa.
Insa un nou studiu demonteaza toate aceste “adevaruri”, aratand ca multe dintre obiceiurile tale proaste sunt, in realitate, benefice sanatatii.
Furia – buna pentru presiunea arteriala
Pana acum eram avertizati sa nu ne enervam pentru ca presiunea arteriala va urca la cote alarmante. Insa, conform noilor cercetari in domeniu, citate de Daily Mail, acest lucru ar putea fi benefic.
O cercetare a Universitatii Carnegie Mellon din Pittsburgh a aratat ca oamenii care raspuns situatiilor iritante, stresante, cu exact aceeasi doza de furie isi mentin presiunea arteriala si secreta mai putin cortizol, cunoscutul hormon al stresului. Asta, spre deosebire de cei care isi inhiba pornirile, evitand sa reactioneze.
Totul depinde de felul in care reactionezi la astfel de situatii. A arata un nivel de furie direct proportional cu stresul situatiei ce l-a generat te ajuta sa detii controlul situatiei si sa ramai optimist.
Daca alegi teama si frustrarea, nu vei face decat sa-ti cresti nivelul cortizolului, care, daca ramane la nivel inalt pentru o perioada prelungita, poate duce chiar la boli ale inimii.
Jocurile pe calculator – cresc metabolismul
Chiar daca sunt si ele invinuite pentru epidemia de obezitate, jocurile video sau pe calculator te ajuta, de fapt, sa ramai in forma si chiar sa pierzi in greutate.
Si asta pentru ca, dupa cum a aratat un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Miami, in timpul jocului ritmul cardiac se accelereaza, respiratia la fel, consumandu-se mai multa energie decat cu alte preocupari.
Chiar daca nu sunt considerate a fi sport, jocurile video sunt mai bune decat statul la televizor, concluzioneaza autorul cercetarii, Dr. Arlette Perry.
Injuriile – ajuta la calmarea durerii
Un alt studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Keele a demonstrat ca durerea e mai usor de suportat atunci cand cel care o resimte poate folosi injurii sau invective decat atunci cand nu se poate exprima liber.
Dr Richard Stephens, cel care a coordonat studiul, este de parere ca a injura este o activitate aflata in stransa legatura cu adrenalina.
In cazul voluntarilor care intampinau durerea cu termeni “ofensivi” s-a observat un ritm cardiac crescut, asociat cu cresterea agresivitatii. Prezenta agresivitatii face ca sensibilitatea la durere sa scada, de unde si noima folosirii injuriilor in caz de durere.
Lenea – te ajuta sa traiesti mai mult
Cei care se trezesc de dimineata si sunt ocupati toata ziua isi pregatesc din tinerete mormantul, este de parere profesorul Peter Axt. El considera ca lenea este secretul unei vieti lungi si un antidot perfect pentru stresul de la munca. Iar cei care experimenteaza aceste stari sunt oameni perfect sanatosi.
Expertul sugereaza sa lenevim jumatate din timpul nostru liber. In loc sa jucam sqaush, de exemplu, la jumatatea zilei, cand oricum avem pauza, am face bine sa dormim, pentru a avea sansa de a prinde suta de ani.
Potrivit acestuia, persoanele de 50 de ani care alearga pe distante lungi isi irosesc energia pe care ar putea sa o foloseasca pentru alte scopuri, cum ar fi reinnoirea celulelor sau lupta contra bolilor.
In sprijinul acestei idei, omul de stiinta da ca exemplu animalele de la zoo, despre care se stie ca au o speranta de viata mai mare decat semenele lor care traiesc in libertate. In cazul acestora, speranta de viata aproape ca se dubleaza.
Exemplele, in ceea ce priveste oamenii, sunt preotii, maicile si calugarii, cei care traiesc in liniste, fara a exagera cu efortul fizic.
Un alt argument prezentat de cercetatorii de la Universitatea British Columbia este acela ca creierul este mai activ atunci cand visam cu ochii deschisi decat cand ne concentram asupra unor activitati de rutina.
Visatul cu ochii deschisi este o activitate care poate ocupa chiar o treime din perioada pe care o petrecem treji, fiind o stare cognitiva extrem de importanta pentru creier.
Stresul – ajuta memoria
In timp ce perioadele indelungate de stres, cum ar fi cele care succed divortul, lasa sistemul imunitar slabit si intreg organismul vulnerabil la infectii, cercetatorii de la Universitatea americana Buffalo au demonstrat ca perioadele scurte ce abunda in stres sunt benefice memoriei, procesul de invatare, de exemplu, fiind unul care se realizeaza cu mai multa usurinta decat in restul timpului.
Si asta se datoreaza felului in care cortizolul, hormon eliberat in situatii de stres, afecteaza acea parte din creier responsabila cu emotiile si procesul de invatare.
Potrivit cercetatorului Zhen Yan, hormonii stresului au atat rol protector, cat si efecte negative asupra organismului. Tocmai de aceea functionam bine in situatii de stres, dar nu e bine sa fim extrem de stresati sau pe perioade lungi.
Neindeplinirea sarcinilor casnice, ce tin de gospodarie – prevenirea alergiei
Numarul crescut de alergii sau chiar boli ale pielii, cum ar fi psoriazisul – unde organismul isi face rau singur – apar si din “cauze igienice”, pentru ca mediul in care traim este adesea steril, prea curat.
Cu alte cuvinte, mizeria ar fi cheia. Un studiu realizat anul trecut de Iniversitatea Bristol si Brunel a aratat ca femeile care folosesc prea multe produse de curatare in timpul sarcinii sau la putin dupa ce au nascut au un risc crescut de a mari predispozitia copiilor lor de a se imbolnavi de astm.
Cercetarea, in cadrul careia au fost examinati 13.000 de copii inca din stadiul embrionar, a aratat ca expunerea timpurie la astfel de chimicale este de vina pentru cresterea riscului ca micutul sa sufere de astm pana la sapte ani, cu 41%. Si asta pentru ca aceste produse irita caile respiratorii ale fatului sau copilului mic.
Muzica puternica – stimuleaza creierul
Activitati precum participarea, in public, la concerte rock sau ascultarea muzicii la un volum extrem de puternic ar putea fi benefice pentru creier. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Manchester, cei care asculta muzica la un sonor puternic au stimulat un compartiment al urechii interne, numit si sacculus.
Despre acesta se crede ca nu are functii in auz, el fiind sensibil doar la volumul extrem de puternic, de peste 90 de decibeli. In cazul in care “aude” acesti decibeli, creierul simte senzatia de placere, ajutandu-ne sa ne simtim mai bine atat pe durata cat se aud decibelii, cat si apoi.
Despre acest compartiment se crede ca este un mecanism de auz primitiv, care si-a pierdut incet-incet din functii, pe masura ce am evoluat. Potrivit lui Neil Todd, expert in studierea stiintifica a muzicii, acest compartiment are legatura cu acea pare din creier responsabila pentru porniri primitive, precum foame sau sex.
Cand aceste nevoi sunt satisfacute, creierul este stimulat sa elibereze hormoni care ne ajuta sa ne simtim bine, calmi si fericiti. Asa ca, daca vrei sa te simti bine de luni dimineata, poate ar trebui sa inlocuiesti muzica de camera cu ceva melodii de la Black Sabbath.
Bauturile gazoase – combat dementa
Chiar daca risti ca smaltul dintilor s-o ia la vale si sa ajungi obez, doua pahare de bauturi gazoase sau spumoase pe zi te ajuta sa previi Alzheimer si sa-ti imbunatatesti memoria cu 20%.
Potrivit oamenilor de stiinta de la Glasgow Caledonian University, in afara persoanelor in varsta care se lupta cu pierderile temporare de memorie, de pe urma bauturilor gazoase pot profita si cei tineri, care invata pentru examene. De ajutor pare sa fie zaharul continut.
Foitul – prevenirea obezitatii
Poate ca este enervant in sala de teatru sau la film, dar foitul este un obicei care aduce beneficii celor care il au.
Conform unui studiu realizat de cercetatorii americani de la Mayo Clinic, oamenii care par intotdeauna pe fuga, care parca ar vrea sa se ridice mereu de pe scaun, si care nu pot sta in loc sunt, de obicei, mai slabi decat amicii lor mai linistiti.
Miscarile in plus pe care le fac consuma inca 350 de calorii pe zi, ceea ce se traduce printr-un minus de 4,5 pana la 13,5 kilograme anual. Desi ar putea parea putin, doar cateva kilograme pot face departajarea intre obezi si supraponderali.
Patul nefacut – previne astmul
Chiar si un pat nefacut, cosmarul tuturor mamelor, este de folos. Alergenii nu prea pot supravietui daca asternuturile, un pic umede dimineata, se usuca pe parcursul zilei.
Daca insa patul a fost facut, iar asternuturile impachetate, ei se pot dezvolta in liniste, la adapost, explica cercetatorii de la Universitatea Kingston. Rezultatul, in acest caz, poate fi chiar astmul.
Bingo – alunga depresia
Cei care risca la carti, la ruleta sau care doar joaca bingo sunt mai sanatosi si mai fericiti decat cei care nu risca in vreun fel, spun cercetatorii de la Universitatea Yale.
Acestia au descoperit ca asumarea moderata de riscuri, cum este cazul jucatorilor de bingo, o data pe saptamana, de exemplu, ajuta persoanele varstnice sa-si mentina o stare mentala buna.
Si asta pentru ca creierul lor lucreaza, este stimulat, iar “jucatorul” este obligat sa socializeze. La fel de bune sunt si pariurile la cursele de cai, care tin departe dementa si depresia.
Spre deosebire de pokerul online, care stimuleaza intr-adevar mintea, bingo sau cursele te scot si din casa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu