1. Consumă legume la fiecare masă
Infecţiile respiratorii care se înmulţesc la venirea iernii pot fi prevenite printr-o alimentaţie echilibrată, bogată în fructe şi legume proaspete. Nelipsite de pe masa ta ar trebui să fie merele, portocalele şi lămâile, care împreună cu roşiile, gogoşarii, ceapa, usturoiul şi ardeiul iute trebuie consumate zilnic, pentru întărirea sistemului imunitar.
2. Apără-ţi copilul de infecţii periculoase
Boala pneumococică este cea mai frecventă infecţie la copii, iar simptomele sale sunt foarte asemănătoare cu cele ale virozelor, incluzând şi febra. Ca să previi îmbolnăvirea puiului tău, vaccinează-l din timp cu un ser contra acestei afecţiuni. Dacă în alte ţări această injecţie este gratuită, la noi serul trebuie cumpărat din farmacii.
3. Imunizează-te cu seruri naturale
Poate nu ştiai, dar există vaccinuri homeopate care au efect dovedit în faţa afecţiunilor de sezon, precum virozele şi gripa. Aceste seruri sunt recomandate mai ales persoanelor care nu tolerează injecţiile clasice, fiind alergice la componentele acestora. Înainte de a opta pentru produsele naturale, consultă-ţi medicul de familie.
4. Ceaiurile de plante îţi dau energie
Nici o zi fără ceaiuri care să te hidrateze, să te încălzează şi să te învioreze! După fiecare ceaşcă savurată, vei vedea că vei fi plin(ă) de energie şi poftă de viaţă. Încearcă infuziile din fructe de pădure sau cele de ceai verde cu lămâie, iar dacă apreciezi mai mult plantele medicinale, apelează la brânduşa de toamnă, levănţică sau mentă.
5. Ia suplimente alimentare
Suplimentele sunt foarte practice şi îţi oferă exact ce alimentaţia ta zilnică nu poate acoperi. Alege comprimate care îţi asigură necesarul zilnic de vitamine esenţiale şi de minerale. Dacă vrei doar să îţi întăreşti imunitatea, cere farmacistului vitamina C şi urmează cu stricteţe indicaţiile de administrare.
6. Fă-ţi anual vaccinul antigripal
Vaccinarea se face toamna, înainte de venirea frigului, pentru a lăsa timp organismului să îşi creeze populaţia de anticorpi responsabilă cu protecţia antigripală. Bolnavii cronici, vârstnicii şi copiii se pot imuniza gratuit la medicul de familie, în timp ce alte persoane trebuie să cumpere serul din farmacii.
7. Mergi la un control medical de rutină
Dacă suferi de o afecţiune cronică, sfârşitul toamnei e momentul când trebuie să îi faci o vizită medicului tău. El îţi poate recomanda să repeţi anumite analize şi îţi poate schimba tratamentul, pentru ca organismul tău să facă faţă schimbărilor de temperatură şi de umiditate specifice venirii iernii.
8 .Gustările din timpul nopţii îţi distrug dinţii
Un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga arată că persoanele care mănâncă noaptea riscă să-şi distrugă dinţii. Studiul a fost realizat pe 2.200 de femei şi bărbaţi, dintre care 8% aveau prostul obicei de a se trezi în timpul nopţii pentru o gustare. Monitorizarea a arătat că după şase ani, cei care mâncau noaptea au avut mai multe probleme cu dantura şi au ajuns chiar să-şi piardă dinţii, spre deosebire de cei care nu şi-au întrerupt somnul pentru a face excursii la frigider.
9. Detoxifiere cu păpădie
Prescrisă ca tratament natural pentru hepatita C şi pentru anemie, păpădia mai are o mulţime de beneficii pentru sănătate. De exemplu, pentru că ajută la eliminarea toxinelor şi a sării în exces, e indicată în detoxificarea ficatului şi buna funcţionare a sistemului digestiv. Acţionează ca diuretic, dar, totodată, tratează şi diareea, pentru că are proprietăţi antibacteriene.
10. Lactatele te ajută să ai un păr frumos
Proteinele din lactate sunt foarte importante pentru creşterea părului. Benefice pentru podoaba capilară sunt şi vitamina C, care e esenţială pentru structura firului de păr, cerealele integrale, bogate în fibre, carnea, pentru că are proteine, fier şi zinc, şi apa, care favorizează transportul nutrienţilor în organism şi întăreşte firul de păr.
11. Vinetele scad colesterolul
Sărace în calorii (doar 27 la 100 de grame) şi bogate în vitamine, vinetele blochează formarea radicalilor liberi şi reduc nivelul de colesterol rău din sânge. Sunt o sursă excelentă de acid folic, calciu, magneziu, zinc, fosfor, fier şi potasiu, vitamina C şi vitamina B9. Au efect laxativ, ca urmare a fibrelor pe care le conţin, şi stimulează activitatea ficatului şi a pancreasului.
12. Prunele sunt antidepresive
Renumite ca laxativ natural, prunele au şi un puternic efect tonic asupra celulelor nervoase, ca urmare a concentraţiei crescute de vitamine din gama B. Sunt recomandate în perioadele de convalescenţă şi pentru combaterea depresiei. Prunele mai au capacitatea de proteja împotriva cataractei, într-o măsură mult mai mare decât o pot face alte fructe şi legume. În plus, nu sunt o ameninţare pentru siluetă, fiindcă au puţine calorii: o prună = 35 de calorii.
13. Scapă de răul de maşină cu ghimbir
Răul de maşină - ameţeala şi starea de greaţă indusă de viteza vehiculului, de schimbarea direcţiei sau de virajele bruşte - trece cu ghimbir. Acesta poate fi consumat sub formă de capsule sau de infuzie şi trebuie administrat înainte de plecare. Răul de maşină e frecvent întâlnit la femei şi la copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani.
14. Cafeaua previne bolile de inimă
Ca şi ceaiul, cafeaua ne protejează de bolile de inimă, susţin cercetătorii din Olanda. În urma unui studiu realizat pe o perioadă de 13 ani, timp în care au fost monitorizate 40.000 de persoane, specialiştii au ajuns la concluzia că şase ceşcuţe de cafea sau de ceai consumate zilnic micşorează riscul de afecţiuni cardiace cu o treime. Dacă beţi mai mult de şase ceşcuţe, rolul protector al cafelei sau al ceaiului nu creşte, ci, în mod paradoxal, se anulează.
15. Sportul, indicat în anxietate
Cercetătorii americani de la Universitatea Georgia susţin că persoanele care au boli cronice pot scăpa de anxietatea provocată de afecţiunea de care suferă cu ajutorul exerciţiilor fizice. Ei au descoperit că mişcarea este mai eficientă decât medicamentele prescrise pentru anxietate şi, spre deosebire de acestea, nu are efecte secundare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu